joi, 13 august 2009

Succesul nu se măsoară în banii câştigaţi

Succesul nu se măsoară în banii câştigaţi
Mai mulţi bani, mai mulţi prieteni, o casă mai frumoasă, o maşină mai bună, călătorii în jurul lumii, faimă, putere, dragoste? Succesul înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiţi. Oricum, adevărata reuşită nu poate fi niciodată o întrecere cu lumea sau cu cei din jur. Nu înseamnă a câştiga sau a acumula. Nu este o comparaţie între noi şi ceilalţi. Dacă ar fi aşa, am putea determina nivelul succesului nostru alegând cu cine anume ne comparăm.
Succesul constă de fapt în evoluţia fiecăruia dintre noi. Cine suntem azi şi cine vom fi în viitor. Dacă ne concentrăm asupra acestui obiectiv, nu va trebui niciodată să ne facem griji despre cum să obţinem mai mult sau cum să păstrăm ceea ce avem. Pentru mulţi oameni, aceasta pare o filozofie stranie, dar trebuie să realizăm că niciodată nu vom putea avea tot, nu vom putea vedea tot, nu vom putea învăţa, face sau experimenta tot.
Luptaţi pentru ceea ce vreţi să obţineţi
Succesul şi fericirea nu apar din senin, ci sunt rezultatul muncii depuse pentru atingerea ţelurilor. Nu vă închideţi orizontul repliindu-vă pe o poziţie defensivă. Visaţi la lucruri măreţe, nu renunţaţi niciodată la idealurile voastre şi nu-i lăsaţi pe alţii să vă îndepărteze de calea pe care v-aţi ales-o. Ceea ce este interesant este faptul că, atâta timp cât vă concentraţi asupra propriei evoluţii, nu va trebui niciodată să vă faceţi griji despre ce anume veţi reuşi să obţineţi. Succesul şi toate celelalte atribute ale sale tind să fie atrase tocmai de acei oameni care dovedesc că pot aborda chiar şi cea mai măruntă realizare cu integritate, o inimă deschisă şi modestie.
A căuta atingerea unei mari reuşite, lăsând de-o parte toate celelalte probleme, reprezintă o mare greşeală. La ce bun să fii putred de bogat daca eşti bolnav de o boală incurabilă? Ce contează puterea dacă eşti singur şi nefericit? La ce îţi mai trebuie faima dacă eşti prizonierul acesteia? Aşa că, întrebaţi-vă: "Ce înseamnă succesul pentru mine?" Lăsaţi la o parte clişeele şi definiţiile celorlalţi. Ce vă doriţi cu adevărat? Clarificându-vă în minte ce înseamnă succesul şi fericirea pentru voi înşivă, realizaţi primul pas pe calea către acestea.
Nu lăsaţi nimic să stea între voi şi reuşită
Se spune că singurele bariere pe care trebuie să le doborâm în viaţă sunt cele ridicate de propria persoană. De ce atunci, atât de puţini oameni reuşesc să-şi folosească întregul potenţial? De ce atâţia oameni se simt prizonieri, lipsiţi de putere şi fără speranţă în propriile vieţi? De ce atâţia renunţă sau devin ranchiunoşi, furioşi, plini de resentimente şi autocompătimire? Răspunsul este unul singur: deoarece aceşti oameni nu vor să-şi asume responsabilitatea propriilor lor vieţi, preferând să-şi găsească ţapi ispăşitori pentru fiecare eşec sau neîmplinire.
Sunt mulţi cei care cred că nu au de ales. Se simt prinşi în capcana unei slujbe, a unei afaceri sau relaţii, a unui mod de viaţă, vecinătăţi, mediu sau cariere. Putem schimba tot ce dorim. Dar nu o facem din cauze multiple: frică, confort, nehotărâre, motivaţii greşite, sentimente de vinovăţie şi, mai ales, acceptarea tuturor acestor lucruri. Adevărul este că fiecare dintre noi este binecuvântat de soartă într-un fel sau altul. Am fost creaţi pentru a reuşi, dar pe drum am pierdut ceva şi eşuăm foarte uşor. Nimic n-ar trebui să ni se pară imposibil, pentru că, de fapt, nimic nu este imposibil.
Care este imaginea principală pe care o aveţi în minte? Teama de eşec sau bucuria reuşitei? Conştiinţa propriei valori sau sentimentul că sunteţi neînsemnat? Există ceva anume care vă sperie şi vă face să vă daţi înapoi sau sunteţi capabil să înfruntaţi orice situaţie?
Reflectaţi asupra sensului pe care-l daţi reuşitei, înainte de a vă continua viaţa. Munciţi pentru a realiza ceea ce este important, dar aveţi grijă să nu uitaţi să vă bucuraţi de fiecare clipă, căci mai întâi de toate, viaţa trebuie trăită la maximum.

flagcounter