vineri, 10 august 2012

Obiceiurile ne formează viitorul


Majoritatea oamenilor cred că succesul se obţine doar prin muncă grea. Deşi, aceasta poate fi uneori o condiţie esenţială, munca grea nu aduce întotdeauna succesul. Milioane de oameni muncesc din greu, în fiecare zi, dar din păcate puţini au succes cu adevărat.
Cu toţii ne întrebăm de ce se întâmplă asta. Aparent nu este corect ca unii să aibă mai mult succes şi alţii mai puţin, în condiţiile în care cu toţii muncesc la fel de mult.
La baza oricărui om de succes sau a oricărei companii de succes, stau obiceiurile, paradigmele şi sistemul de gândire. În literatura dezvoltării personale şi profesionale din ziua de astăzi, se vorbeşte foarte mult despre paradigme şi obiceiuri, însă puţini oameni ştiu cu adevărat ce înseamnă asta şi în ce măsură ne influenţează ele viaţa.
Oamenii îşi formează obiceiuri iar obiceiurile formează viitorul oamenilor. 
Pare greu de crezut, însă explicaţia este următoarea: zi de zi obiceiurile se reflecta în activităţile noastre: trezirea dimineaţa la o anumită oră (unii şi-au format obiceiul să se trezească la 5 dimineaţa, alţii la 7, alţii la 10), alocarea unei anumite perioade de timp pentru îmbrăcat, aranjat, băutul cafelei, etc. (unii sunt gata în jumătate de oră, altora aceeaşi rutină le ia 2 ore).
În funcţie de obiceiurile pe care şi le-au format unii oameni ajung la birou mai devreme sau mai târziu (dacă sunt obişnuiţi să întârzie vor întârzia în 80% din cazuri, dacă sunt obişnuiţi să ajungă mai devreme, vor ajunge mai devreme în 80% din cazuri), iar exemplele pot continua.
Ideea esenţială este următoarea: dacă nu îţi formezi în mod deliberat obiceiuri bune, atunci, în mod inconştient îţi vei forma obiceiuri proaste. Eşti un anumit tip de persoană, pentru că ti-ai format obiceiurile pentru a deveni această persoana si singurul mod de a deveni o altă persoană este prin a-ţi schimba obiceiurile.
Oamenii care au succes sunt conştienţi de puterea obiceiurilor şi se autodisciplinează să îşi formeze obiceiuri care, pe termen lung, le uşurează munca şi îi ajută să obţină absolut tot ceea ce îşi doresc.
Poate părea greu să schimbi un obicei, însă daca ar fi să pui în balanţă avantajele pe care le obţii o dată ce ai instalat un obicei bun, cu efectele mai puţin plăcute pe care le obţii din cauza unui obicei prost, vei constanta că merită să faci acest mic efort. Este vorba doar de disciplină şi perseverenţă ( ca instalarea obiceiului de a te spăla pe dinţi după fiecare masă: trei minute dedicate acestei activităţi te scutesc de o mulţime de probleme).
Din păcate, unii oameni obţin doar rezultate temporare pentru că nu au perseverenţa de a dedica timpul necesar instalării obiceiului nou, care să îi ajute să obţină rezultate mult mai uşor. 

Este important, că o data ce ai început acest proces de schimbare de obiceiuri să îl duci până la capăt, pentru a te bucura de rezultate.

flagcounter