miercuri, 22 august 2012

respectul de sine in comunicarea cu ceilalti


Vrei respectul celorlalti dar nu reusesti sa-l obtii?

RESPECTUL, un subiect pentru care unii sar la bataie si chiar sunt dispusi sa moara pentru a-l obtine.
Probabil ca daca am fi in America si majoritatea populatiei ar purta arme de foc, multi ar face uz de ele si ar trage in cei care i-au tratat cu lipsa de respect. Chiar si asa se intampla uneori sa auzim la stiri “impuscaturi in trafic”.

Vrei respect, respecta-ma!

Pentru inceput acesta este un bun principiu! Trateaza-i pe ceilalti, asa cum ai vrea sa fii tratat. Nu poti fii ipocrit sa pretinzi respect si sa oferi contrariul. Daca faci asta, acum stii de ce nu primesti respect, ci dimpotriva.
N-ai cum sa respecti o persoana care nu te respecta. Nu vorbim aici despre situatiile in care respecti pe cineva de frica, de exemplu pe seful tau direct, daca esti angajat. Vorbim de respectul autentic.


Respecta-te pe tine insuti!

Daca vrei sa rezolvi problema cu adevarat si sa fii respectat in cele mai multe cazuri, respectul de sine este cheia. Invata sa te respecti pe tine insuti!

Cum am spus si in articolul “Importanta comunicarii cu tine insuti” …
Daca tu nu te respecti, de ce ar face-o altii?
Daca tu nu te consideri important, nici ceilalti nu te vor trata ca fiind important.
Daca tu nu te ierti, nici ceilalti nu te vor ierta.

Daca iti doresti ca ceilalti sa te trateze cu respect si nu se intampla asta, este pt ca tu insuti nu te tratezi cu respect.



Comunicarea cu ceilalti este in dezechilibru daca nu inveti respectul de sine.


Dar de ce nu ai respect de sine?

Iata cateva posibile motive:
- ai o parere proasta despre tine.
- in sinea ta consideri ca nu meriti prea multe.
- nu te consideri important, te neglijezi.
- ii pui pe altii pe primul plan si pe tine, in cel mai bun caz, pe planul doi.

Cum faci sa-ti dezvolti respectul de sine ?

1. Recunoaste in fata ta ca ai aceasta problema. Constientizeaza cum te tratezi, pt ca de aici s-ar putea sa plece majoritatea problemelor in relatiile si comunicarea cu ceilalti.
2. Seteaza-ti intentia sa te respecti pe tine insuti.
apoi…
3. Trateaza-te cu importanta.
Si nevoile tale sunt importante, acorda-le importanta cuvenita. Nu le mai lasa pe planul doi pentru a servi nevoile celorlalti.
4. Invata sa fii egoist, fara sa-i ranesti pe ceilalti. Pune-te pe tine pe primul plan si pe ceilalti pe planul doi, nu invers.
Daca ceilalti nu accepta ca tu esti mai important pt tine decat ei, este doar problema lor.

E o vorba populara care spune asa: “Mi-e mila de tine, dar de mine mi se rupe inima!”
Nu poti functiona corect si eficient in relatiile cu ceilalti, daca nu ai in primul rand grija de tine. Daca ceilalti vor vedea ca te respecti, ca ai grija de sanatatea ta, ca timpul tau este important … vor acorda si ei atentie si importanta acestor lucruri. Vor fi mai atenti la ele si vor incepe sa le trateze asa cum le tratezi si tu.

Dezvolta-ti si protejeaza-ti respectul de sine! Acest lucru va imbunatatii comunicarea cu ceilalti si iti va cladi un echilibru interior solid.


Concluzie:

Respecta-te pe tine insuti, ca sa fii respectat de ceilalti !
Persoana care se respecta pe sine , considera ca merita tot ce-i mai bun si mai frumos in viata.  Se iubeste pe sine, este echilibrata , este mai puternica si are o vitalitate crescuta.

Vreau sa comunici cu mine si sa-mi spui sincer intr-un comentariu, cata atentie acordai respectului de sine pana sa citesti acest articol si daca vei schimba ceva in acest sens de acum inainte.

Echilibru si Armonie!
Viorel Elefterescu

flagcounter