Etapele SPIRALEI INFERNALE sunt pe scurt urmatoarele:
1.Muncim tot mai multe ore si producem tot mai mult ca sa castigam tot mai mult – asa ni se cere « ideologic » de catre societatea capitalista – ca doar marii industriasi/ patroni au nevoie de oameni « motivati » care sa le produca mai mult, sa se imbogateasca ei mai mult ; lenea nu e buna, din punctul lor de vedere caci nu muncim pentru ei si nu ne inregimentam sa le fie lor bine….
2. Produsele, la un moment dat, nu se mai vand, caci sunt prea multe, piata e saturata, iar oamenii nu mai au bani – salariile oferite de industriasi/ patroni nu sunt suficiente pentru a face fata tentatiei generate de produse ; intervine publicitatea care ne convinge sa cumparam3. Suntem tentati de publicitate, vrem sa cumparam. muncim mai mult, sa castigam mai mult, sa ne permitem. Multi ne lasam tentati si facem si credite.
4. La un moment dat sunt atat de multe produse pe piata ca nu mai are cine le cumpare – dar spirala infernala continua : ca doar continuam sa muncim mai mult, ca sa ne platim creditele, si…sa consumam mai mult
5. Daca tot sunt dispusi din ce in ce mai multi oameni sa munceasca tot mai mult, de ce sa angajeze patronii 10 oameni in loc de 7, sau chiar 5, ca doar vor munci suficient cei 5 deja angajati, daca sunt bine prinsi in credite si dorinte de consum. Asa apare somajul ! Astfel, tot mai putini oameni muncesc tot mai mult, calitatea produselor/ serviciilor scade, dar nu conteaza pentru patron caci banii vin si asa. In ceea ce priveste somerii – este treaba lor !
6. Creditele sunt din ce in ce mai numeroase si mai mari caci cine intra in cercul lor iese greu
7. La un moment dat piata crapa: locuri de munca, credite, imobiliarul, totul pica.
Ei, noi ne aflam acum in acest al 7-lea moment.
E incredibil, dar acelasi autor ne explica faptul ca daca am munci mai putin fiecare dintre noi, am putea trai toti mai bine, somajul ar scadea - iar nivelul de viata al populatiei s-ar imbunatati. Dar nu ar mai castiga atat de mult patronii. Parca nu e absurd ce spune omul asta. Si o spunea acum 123 de ani !!! Tot in acelasi registru politic, iata ce “zice” Marx despre supercriza sistemului capitalist, intr-un citat vehiculat pe internet, ulterior dovedit a fi un fals: Detinatorii de capital vor stimula clasa muncitoare sa cumpere tot mai multe bunuri scumpe, case si tehnologie, impingindu-i sa ia tot mai multe credite scumpe, pina cind datoriile devin de nesuportat. Datoriile neplatite vor duce la falimentul bancilor, care vor trebui sa fie nationalizate, iar statul va fi obligat sa porneasca spre un drum care duce inevitabil la comunism.(Capitalul, 1867) E adevarat, Marx se refera la aceste aspecte, cu diferite ocazii, pe tot cuprinsul Capitalului dar si in Manifestul partidului comunist, unde spune ca al cincilea pas spre statul comunist este “centralizarea creditului in miinile statului…” (sa nu uitam de nationalizarile care au avut loc si care continua in sistemul bancar american). Interesant este ca aceasta tentativa de frauda intelectuala urmareste revitalizarea doctrinei marxiste pe fondul crizei mondiale.