Dacă tocmai ai fost dat afară, una dintre soluţiile la care poţi apela pentru a găsi rapid un job este networkingul. Asta înseamnă să te foloseşti, fără niciun fel de ruşine, de cercul tău de prieteni şi cunoştinţe, pentru a afla cât mai multe informaţii despre posibile locuri de muncă.
De altfel, specialiştii în resurse umane spun că persoanele sociabile îşi găsesc mult mai rapid de lucru, pentru că ele sunt conectate “la lumea reală”, află în timp util când o companie, indiferent de mărimea ei, are joburi disponibile, sau chiar când vreun patron se gândeşte să înfiinţeze vreun post.
Cum să-ţi dezvolţi “reţeaua”
Familia şi prietenii constituie surse inepuizabile de “ştiri”. Pe lista ta de contacte trebuie să se afle şi vecinul de la colţ, şi soacra, şi verişorul nepoatei, şi amicul prietenului tău. Şi asta pentru că asemenea persoane sunt în măsură să-ţi ofere informaţii din interiorul companiilor la care lucrează. În plus, te pot prezenta altor persoane care ar putea să te ajute.
Şi colegii din domeniul tău de activitate, oamenii cu care ai colaborat la un moment dat sau pe care i-ai întâlnit la diverse evenimente, foştii amici din facultate sau prietenii din copilărie te pot ajuta.
De aceea, este util să-ţi reactivezi vechile prietenii. Uită-te în agenda telefonului şi sigur vei găsi câţiva amici pe care nu i-ai sunat demult. Poate ştiu ei câte ceva despre un post! Dacă ţi-e jenă să le telefonezi pentru a-i întreba despre un post, foloseşte-te de un pretext pentru a începe conversaţia, de exemplu de o urare de Paşte sau de Sfântul Gheorghe. Ocaziile sunt nenumărate!
Important este că aceste persoane să nu uite că exişti şi să afle faptul că tu eşti în căutarea unui job. Oamenii, în general, vor să ajute. Însă trebuie să ştie că ai nevoie de o slujbă.
Diferenţa dintre pile şi networking
Este o diferenţa foarte mare între pile şi “networking”. Să presupunem că ai auzit de la un prieten despre un post, ai aplicat pentru job şi l-ai şi căpătat. Asta înseamnă că ai avut pile? Nicidecum! Înseamnă că ai ştiut să te foloseşti de oportunitatea apărută. Pila ai fi avut doar în cazul dacă ai fi trecut de toate probele concursului fără să fi fost capabil.
De altfel, multe companii, cu precădere cele multinaţionale, obişnuiesc să dea bonusuri celor care recomandă o persoană competentă, care trece de toate probele concursului şi rămâne în cadrul firmei un interval de timp.
Ponturi: • Stai “vizibil” pe Messenger, iar la “status” scrie “caut job”. • Trimite e-mailuri prietenilor, în care să le spui că te interesează un loc de muncă. Atenţie! E-mailul trebuie să fie personalizat. Nu trimite acelaşi text tuturor!
• Mergi la toate petrecerile la care eşti invitat, chiar dacă nu-ţi face plăcere. Ai ocazia să-ţi faci noi cunoştinţe! • Du-te mai des în vizite la prieteni şi rude. • Telefonează-le şi celor care nu sunt din acelaşi oraş cu tine sau celor de peste hotare (şi ei pot să ştie câte ceva despre joburile din oraşul în care locuieşti).
• Participă la conferinţe şi seminare din domeniul tău de activitate. • Scrie-le sau telefonează-le şi persoanelor care ţi-au dat cândva cartea lor de vizită. • Roagă-ţi prietenii să-şi întrebe, la rândul lor, reţeaua de cunoştinţe, despre tipul de job care te interesează. După o săptămână-două, interesează-te de rezultatul acţiunii lor. • Fii activ pe forurile de specialitate. Chiar dacă nu mai lucrezi, trebuie să fii vizibil!
articol preluat de la ECO