joi, 26 martie 2009

Nu-mi suport şeful! Ce mă fac?

“Nu mai pot! Nu-l mai suport! Indiferent ce fac, lui nu-i convine. N-am auzit niciodată vreun bravo din partea lui! Ce să mai vorbesc despre vreo mărire de salariu sau vreo primă?”. Dacă ai avut vreodată astfel de gânduri la adresa şefului tău, atunci categoric trebuie să faci ceva. În caz contrar, serviciul tău se va transforma, treptat, treptat, într-o corvoadă, iar rezultatele tale vor fi tot mai slabe. Dar ce poţi face daca ai un astfel de şef, mai ales acum, în “criză”, când nu este aşa de simplu de spus “îmi dai demisia şi plec în altă parte”? Am identificat o strategie care se poate aplica în astfel de situaţii tensionate.
Autoevaluează-te!
Cel mai important lucru este să te autoevaluezi. Scrie pe o hârtie ce realizări şi ce eşecuri ai avut la locul de muncă şi asigură-te că pe viitor balanţa se va înclina în favoarea rezultatelor pozitive. Fă tot posibilul ca nivelul tău de competenta să fie mereu tot mai ridicat. Pentru asta, mergi la cursuri de specialitate, fii mereu informată, fii la curent cu toate noutăţile din domeniul tău de activitate.
Şi “bossul” e om
Cert este că te enervează, orice ar face. Te deranjează când te ia peste picior, când îţi face observaţii nejustificate ori când promovează incompetenţi şi pe tine te foloseşte ca pe o sclavă. Însă şi şeful poate să greşească. Ia gândeşte-te: dacă tot ţie îţi dă cele mai multe sarcini, chiar dacă nu te laudă niciodată, înseamnă că are încredere în tine şi că ştie că “descurci” orice problemă, indiferent cât de încâlcita ar fi. Şi apoi, s-ar putea că nu tu să-i cauzezi crizele de nervi, ci diverse probleme personale, cu care el vine la birou. De aceea, cu toată teama şi neîncrederea ta, discută cu superiorul tău şi încearcă să afli care este problema lui reală!
Lista cu bile albe şi negre
Înainte de a merge la discuţia cu şeful, alcătuieşte o listă, eventual pe parcursul mai multor zile de lucru, în care să scrii ce anume nu ţi-a plăcut la el, dar şi ce ţi-a plăcut. Evident, din punct de vedere profesional. Înarmată cu lista plângerilor, mergi la şef şi arată-i cum s-a comportat cu tine de-a lungul unei săptămâni. Poate aşa va realiza că te persecută şi îşi va schimba comportamentul. Caută-ţi aliaţi!
Pentru că este posibil ca superiorul să te expedieze în două minute şi să te trimită la plimbare cu tot cu lista ta, spunând “nimeni nu s-a mai plâns!”, este bine ca, din timp, să-ţi faci câţiva aliaţi. Dacă mai mulţi angajaţi îi vor spune că are un comportament deranjant, poate că şeful va încerca să se schimbe.
Mergi la superiorul lui!
Dacă nici în acest caz nu ajungi la o înţelegere cu şeful, atunci, fără niciun regret, trebuie să mergi la superiorul ierarhic următor şi să-i prezinţi problema. Dacă tu ai dreptate, acesta ar trebui să-i atragă atenţia. În fond, frustrările acumulate, reduc performanţa şi niciun angajator nu vrea asta.
Soluţia extremă: demisia
Evident, există şi situaţia în care şeful tău să nu aibă niciun şef. Prin urmare, ori îl faci să înţeleagă problema, ori te resemnezi şi încerci să-l accepţi aşa cum este. În cazul în care nu ai încotro şi alegi a doua variantă, încearcă să-i vezi părţile bune (fiecare om are!), iar atunci când te enervează, să te gândeşti doar la acestea. Ultima soluţie este dată de demisie, însă aceasta este indicată doar după ce eşti sigur că ai o ofertă mult mai bună şi după ce te asiguri că la viitorul job relaţia cu şeful ar putea fi una normală.

flagcounter