luni, 28 aprilie 2008

SCOPUL VIEŢII ESTE SUCCESUL - ORGANIZAREA TIMPULUI

Motto: „Timpul trece printre degete la fel ca nisipul şi nu se mai întoarce. Dacă îţi administrezi timpul inteligent, atunci te aşteaptă o viaţă bogată, plină de evenimente plăcute şi de satisfacţii.” Robin Shimel
Învaţă să-ţi administrezi timpul (I)
  Pentru a-ţi realiza toate visele este nevoie să înveţi să-ţi controlezi timpul. Psihologii afirmă că „simţul controlului” este cheia fericirii, a încrederii, a puterii şi a bunăstării. Iar simţul controlului apare atunci când eşti capabil să-ţi administrezi timpul.   Îndemânarea administrării timpului poate fi învăţată. Nu contează cât de dezorganizat ai fost în trecut, cât de des şi de mult ai amânat anumite lucruri. Te poţi schimba în orice moment! Este în puterile tale să devii unul dintre cei mai eficienţi, calificaţi şi productivi. Învaţă de la cei care au trecut de la haos la corectitudine, de la lâncezeală la concentrare. Datorită practicii şi exerciţiilor vei deveni foarte curând cel mai perseverent specialist.
Alegerea şi decizia
  Dacă pe partea din faţă a monedei succesului este îndemânarea de a fixa scopuri exacte, atunci pe revers este îndemânarea de a te organiza şi a fi disciplinat. Până în acest moment viaţa ta era o combinaţie dintre alegere şi decizie. Pentru a o schimba sau a o îmbunătăţi, trebuie să faci o nouă alegere şi să iei noi decizii, care corespund personalităţii şi dorinţelor tale.   În primul rând, trebuie să te lămureşti cu scopurile tale, apoi să le distribui după priorităţi şi importanţă. Trebuie să ştii foarte exact ce este cel mai important pentru tine la această etapă.   Pentru o anumită perioadă de timp, scopul tău poate fi businessul, finanţele sau cariera, apoi familia sau relaţiile, mai pe urmă sănătatea sau forma fizică. În orice situaţie trebuie să fii asemenea unui lunetist, care ţinteşte doar cu un singur glonte în cartuşieră, dar nu ca un mitralior care împuşcă la întâmplare în toate părţile.
Fă ceea ce trebuie să faci
  Un student l-a întrebat pe filosoful metafizic Piotr Uspenski: „Cum voi şti ce trebuie să fac?” Uspenski i-a răspuns: „Dacă îmi spui care este scopul tău, atunci îţi spun ce trebuie să faci.” Este un gând profund. Unica modalitate de a afla ce este corect sau incorect, important sau neimportant pentru tine este depistarea scopului. Chiar în acest moment împarte activităţile tale în două categorii – A şi B. Activităţile A sunt acelea care te vor apropia rapid de scopul tău. Activităţile B sunt acelea care nu te vor apropia, în general, de el.   În analizele unui institut de cercetări, care se ocupa de succesul în viaţă, nu o singură dată era menţionat cuvântul „intelect”. Dar atunci când analiştii au rugat să fie concretizat acest termen, ei au auzit răspunsuri destul de interesante. Definiţiile intelectului nu erau legate de IQ sau de notele din şcoală, dar mai degrabă ca mod de acţiune. Cu alte cuvinte, dacă te comporţi raţional, atunci eşti un om deştept. Dar dacă te comporţi nechibzuit, atunci nu poţi fi numit deştept, chiar dacă ai fost cel mai bun la şcoală sau dacă ai grade ştiinţifice.   Ce se subînţelege prin acţiuni raţionale? Acţiune raţională este comportamentul tău în concordanţă cu scopul tău. De fiecare dată când faci ceva ce te apropie de scop, tu acţionezi raţional. Pe de altă parte, acţiunile nechibzuite frânează ascensiunea ta sau, şi mai rău, te îndepărtează de scop.   Fără nici o supărare, este o prostie să faci ceea ce nu te apropie de scop. Lumea este plină de indivizi care zilnic întreprind acţiuni nechibzuite, fără a înţelege că aceasta este cauza principală a insuccesului lor.
Fixarea scopurilor de lungă durată
  Administrarea timpului începe cu claritatea. Fă-ţi timp pentru a te aşeza liniştit şi a scrie pe o foaie de hârtie spre ce tinzi în fiecare domeniu al vieţii. Decide ce vrei în domeniul financiar, în viaţa de familie şi al sănătăţii. Atunci când vei şti exact direcţia mişcării, planifică timpul astfel încât să nu pierzi nici un minut, nici o secundă în zadar.
Începe cu lista
  Instrumentul principal, necesar pentru administrarea timpului, este un plan scris, elaborat în conformitate cu priorităţile şi folosit drept unealtă pentru organizare. Tu nu poţi controla timpul, tu te poţi controla pe tine. De aceea, administrarea timpului solicită autodisciplină, autocontrol şi cumpătare. Distribuirea timpului cere soluţii optime, necesare pentru o calitate mai bună a vieţii şi a activităţii.   Viaţa trebuie planificată cu ajutorul scopurilor de lungă durată, medii şi de scurtă durată. Planifică fiecare lună pornind de la ceea ce vrei să realizezi. Elaborează lista tuturor etapelor unei probleme dificile, care trebuie soluţionată, apoi organizează această listă după priorităţi şi ordinea îndeplinirii.
Planifică din timp
  Planifică fiecare săptămână. În fiecare seară planifică următoarea zi. Subconştientul va lucra independent cu această listă. Te trezeşti dimineaţa, iar capul tău este plin de idei şi gânduri, care te vor ajuta să materializezi fiecare punct din listă. Fixând planurile pe hârtie, tu declanşezi legea atracţiei. Spre tine vor veni oameni noi, posibilităţi noi şi resurse, necesare pentru atingerea scopurilor.   O administrare corectă a timpului presupune separarea „urgent” de „important”. Sarcinile urgente sunt cele care vin peste tine fără ca să le aştepţi. Ele nu suportă amânare. Majoritatea oamenilor cheltuie cea mai mare parte a vieţii încercând să soluţioneze probleme urgente: telefoane, vizitatori neanunţaţi, întâmplări neprevăzute, sarcini ale şefului sau ale clienţilor. Însă cel mai mare beneficiu în viaţă îl primeşti de la sarcinile importante. Acestea sunt planificarea, organizarea, cunoştinţele, clienţii şi priorităţile.   Există lucruri urgente dar neimportante. De exemplu, o discuţie telefonică cu un cunoscut care arde de nerăbdare să-ţi comunice ultimele noutăţi. Deoarece acestea apar în timpul orelor de lucru, ele pot fi confundate cu activitatea. Deosebirea este că lucrurile urgente nu contribuie cu nimic la succes. Nu contează câte sarcini urgente îndeplineşti zilnic, de la ele nu ai nici un folos personal.   A patra categorie de sarcini sunt cele care nu sunt nici urgente nici importante, precum cititul ziarelor la locul de muncă sau o pauză mare la amiază. Aceste lucruri au un impact negativ asupra carierei tale, deoarece îţi fură destul de mult timp, care ar putea fi folosit în favoarea ta.
Gândeşte-te la consecinţe
  Cel mai important cuvânt la care trebuie să te gândeşti atunci când acţionezi este „consecinţele”. O sarcină importantă şi utilă are consecinţe serioase asupra succesului sau insuccesului. Cu cât sunt mai importante consecinţele, cu atât mai importantă este sarcina.   Sarcina care nu atrage după sine nici o consecinţă, nu este importantă. De aceea, atunci când îţi organizezi timpul, eşti dator să te concentrezi asupra lucrurilor care pot avea consecinţe serioase asupra vieţii tale în ansamblu.
Foloseşte principiul „80:20”
  După ce ai scris lista tuturor obiectivelor care trebuie realizate în ziua care urmează, reciteşte-o folosind principiul „80:20”.   Acest principiu spune că 20% din obiectivele scrise determină succesul în proporţie de 80%. Dacă ai scris zece obiective, atunci două dintre ele sunt mai importante decât celelalte opt luate împreună, deoarece vor avea cele mai puternice consecinţe.   Uneori, acest principiu se poate transforma în „90:10”. Aceasta înseamnă că în listă există doar un obiectiv important. Spre regret, realizarea lui este amânată la nesfârşit.
Bună dimineaţa! Viaţa este fantastică!
autor: Valentin DOLGANIUC

flagcounter